Ivan Dylevský, Petr Ježek: Základy funkční anatomie člověka
10. Trávicí systém
10. 4. Žaludek a tenké střevo
Shrnutí základních znalostí
- Žaludek se skládá z kardie, těla a pyloru. Stěna žaludku má stavbu odpovídající schematu stavby trubicovitých orgánů. Sliznice je složena v řasy.
- Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu solnou, pepsin, chymosin, žaludeční lipázu, hlenovitý mucin a vodu.
- Tenké střevo je trubice, ve které probíhá hlavní část trávení a vstřebávání. Střevní šťáva je vyměšována žlázkami ležícími mezi klky.
- Střevní šťáva je složena z vody, erepsinu, střevních lipáz a amyláz. Bílkoviny jsou (erepsinem) štěpeny na aminokyseliny, cukry (amylázami) na jednoduché cukry a tuky se štěpí (lipázami) na glycerol a mastné kyseliny.